Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > "ΑΠΑΣΦΑΛΙΖΕΙ" Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΞΕΚΙΝΑΕΙ .. ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αντιμετωπίστηκαν οιτροπολογίες που αφορούσαν στη βιομηχανία και κατατέθηκαν στο φορολογικόνομοσχέδιο στις αρχές της εβδομάδας. Και αυτό διότι, όπως δηλώνουν οιεκπρόσωποί της, για μια ακόμη φορά η βιομηχανία είδε να μην υλοποιούνταισυγκεκριμένες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με τοενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι των βιομηχανικών ενεργειακώνκαταναλωτών αφήνουν να εννοηθεί σε συζητήσεις τους με το energypress ότι έχουναποφασίσει να ακολουθήσουν στο εξής ιδιαίτερα επιθετική πολιτική "με ότιαυτό συνεπάγεται"...

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των μεγάλων βιομηχανικώνκαταναλωτών φυσικού αερίου, που είχαν θέσει τόσο στη ΡΑΕ όσο και στο ΥΠΕΚΑ τοθέμα της διατήρησης της επιλεξιμότητας για τους βιομηχανικούς πελάτες ακόμη καιεάν έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους εξαιτίας της κρίσης. Η ΡΑΕ ανταποκρίθηκεστο δίκαιο αίτημα, γνωμοδοτώντας θετικά προς το ΥΠΕΚΑ, ωστόσο με την κατάθεσητων τροπολογιών στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι βιομηχανίες εισέπραξαν έναμεγαλοπρεπές … «άδειασμα».

Πηγές της βιομηχανίας μάλιστα τονίζουν ότι οι συνέπειεςαπό αυτή την εξέλιξη θα είναι οδυνηρές καθώς σημαντικός αριθμός, ακόμη καιηχηρών ονομάτων της βιομηχανίας, είναι πολύ πιθανό να θέσουν σε οριστική αργίαεργοστάσια που κάποτε αποτέλεσαν ναυαρχίδες της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι ξεχείλισε το ποτήρι για την ΕΒΙΚΕΝ πουαποτελεί το κύριο μέσο έκφρασης των θέσεων των ενεργοβόρων βιομηχανιών, φάνηκεκαι από τη σκληρή ανακοίνωση που ζητούσε να σταματήσει ο εμπαιγμός. Βεβαίως όσοσκληρή ήταν η φρασεολογία, άλλο τόσο σκληρή αλήθεια είναι το γεγονός ότι επίένα και πλέον χρόνο δίνονται αφειδώς υποσχέσεις, χωρίς αντίκρυσμα όπωςαποδεικνύεται.

Για τη Μέση Τάση, όπου τα πράγματα ήταν εξόφθαλμα άδικαεξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων που είχαν επιβληθεί από τη ΔΕΗ στις αρχές του2012, γεγονός είναι ότι με τα νέα τιμολόγια το κόστος επανήλθε στα επίπεδα του2011. Και αυτό συνιστά μια καλή εξέλιξη, η οποία όμως υπήρχε δέσμευση ότι θασυνδυαζόταν και με μια σειρά ρυθμιστικών θεμάτων: μόνο η εξίσωση των ΥΚΩ πέρασετελικά στις επίμαχες τροπολογίες, το ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να προχωρήσει ενώ ο ΕΦΚπαραπέμπεται στις καλένδες. Πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος πάντως με το ΕΤΜΕΑΡ καιτους ρύπους, οι όποιες εκπτώσεις να εξανεμιστούν.

Στον αντίποδα για την Υψηλή Τάση ισχύει το «άνθρακες οθησαυρός» αφού απολύτως καμία ρύθμιση εξ όσων είχαν ανακοινωθεί δεν έχειπροχωρήσει: η τύχη της διακοψιμότητας αγνοείται και η υπουργική απόφαση για τονεπιμερισμό του κόστους που ήταν θέμα ημερών από τον Οκτώβριο, ακόμη να εκδοθεί.Κάποιοι αποδίδουν την κωλυσιεργία στην τρόικα και εκτιμούν ότι το μέτροουσιαστικά έχει παγώσει. Το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να δώσει απάντηση.

Την ίδια στιγμή ένα μέτρο που έχει 100% την υποστήριξη τηςΕΕ, η αντιστάθμιση των ρύπων, επίσης αγνοείται, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Βεβαίως μέσα σε αυτό το κλίμα ήδη ωριμάζουν οι σκέψειςώστε να τεθεί και επισήμως αίτημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ενεργοβόρουψηλή τάση να αγοράζει ρεύμα από το εξωτερικό. Στη Βουλγαρία οι τιμέςδιαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω από τη διαιτησία ΔΕΗ Αλουμίνιον, μόνο που μιασειρά από επιπλέον χρεώσεις και τέλη ανεβάζουν το κόστος και καθιστούνασύμφορες τις εισαγωγές. «Αφού δε θέλουν να δώσουν φθηνό ρεύμα στη βιομηχανία,δε θα έχουν καμία δικαιολογία να μη μας αφήσουν να φέρουμε φθηνό ρεύμα από έξω»τονίζουν κύκλοι της βιομηχανίας.

Πάντως όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ, στοπροεδρείο της οποίας ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στις προχθεσινές αρχαιρεσίες,αναμένεται να κινηθεί δυναμικά στο επόμενο διάστημα διεκδικώντας την υλοποίησητων δεσμεύσεων και τη χάραξη μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής με έμφαση στηνανταγωνιστικότητα και τη μείωση του κόστους. 

[ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr]