Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ, ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΩΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Την ώρα που οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο φορολογικό νομοσχέδιο σε σχέση με την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους ρύθμιζαν μέρος των ζητημάτων χωρίς ωστόσο να ικανοποιούνται ορισμένα κεντρικά θέματα, τα νέα που έρχονται από το μέτωπο της διακοψιμότητας φαίνεται ότι είναι μάλλον αρνητικά.

Συγκεκριμένα πληροφορίες θέλουν ήδη να έχουν σταλεί στην τρόικα και να έχουν απορριφθεί δύο draft υπουργικής απόφασης για την κατανομή του κόστους, με αποτέλεσμα πηγές της αγοράς να εκτιμούν ότι το μέτρο βρίσκεται σε τέλμα καθώς δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησής του. Μάλιστα, πηγές της βιομηχανίας εκτιμούν ότι πίσω από την άρνηση της τρόικας βρίσκονται συγκεκριμένα λόμπι, τα οποία είχαν ταχθεί εναντίον του μέτρου καθώς βάσει της νομοθετικής ρύθμισης επρόκειτο να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια στιγμή που η διακοψιμότητα φαίνεται να«σκοντάφτει» στην τρόικα, ένα άλλο μέτρο η αντιστάθμιση των ρύπων, που έχει τις ευλογίες των δανειστών, δεν προχωρά καθώς η σχετική ρύθμιση δεν είναι έτοιμη από την κυβέρνηση.

Οι καθυστερήσεις – εμπλοκές στα δύο αυτά κομβικά ζητήματα,διαμορφώνουν μια εξαιρετικά αρνητική κατάσταση για τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης, για τις οποίες παρά τις εξαγγελίες δεν έχουν δει καμία ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται ότι και με τις χθεσινές τροπολογίες, σε σχέση με το φυσικό αέριο ρυθμίζεται μεν το θέμα της μη επιβολής ρήτρας take or pay,εάν η ΔΕΠΑ ή άλλος προμηθευτής δεν έχει και ο ίδιος κληθεί να καταβάλει τη ρήτρα στο δικό του προμηθευτή, ωστόσο το δεύτερο βασικό ζήτημα – για το οποίο μάλιστα υπάρχει και σχετική επιστολή γνωμοδότηση της ΡΑΕ – δεν επιλύθηκε. Ποιο ήταν αυτό; Το θέμα της διατήρησης της επιλεξιμότητας, σε περίπτωση που ένας πελάτης εμφανίζει χαμηλότερη κατανάλωση εξαιτίας της κρίσης. Η συγκεκριμένη παράλειψη ανοίγει το δρόμο για  κάποιες βιομηχανίες που έχουν περιορίσει την παραγωγή τους λόγω ύφεσης, να περάσουν ως καταναλωτές στις τοπικές ΕΠΑ και κάποιες εξ αυτών είναι πιθανόν να κλείσουν οριστικά.

Η εικόνα είναι λίγο καλύτερη για τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης, οι οποίες είδαν χθες την τροπολογία για την εξίσωση των ΥΚΩ με την Υψηλή να κατατίθεται, όχι όμως και την εξίσωση του ΕΦΚ που επίσης είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει η κυβέρνηση (ΥΠΟΙΚ και όχι ΥΠΕΚΑ). Το μέτρο εκτιμάται ότι συνεπάγεται μια μείωση της τάξης των 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που θεωρείται ότι μαζί με άλλα μέτρα που τελούν υπό έγκριση (πχ εξίσωση με την ΥΤ και του ΕΤΜΕΑΡ που θα γίνει με υπουργική απόφαση) θα βελτιώσουν την εικόνα.

Πάντως και για τη μέση τάση, εφόσον ισχύσουν τα νούμερα που περιλαμβάνονται στην αρχική εισήγηση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ, τότε οι όποιες ελαφρύνσεις επιτεύχθηκαν θα εξαλειφθούν από την αύξηση του τέλους. 

[ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr]