Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ

Με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους να παραμένουν ακόμη ζητούμενο, οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές αναζητώντας λύσεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της μείωσης του κόστους των εισαγωγών.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, ένας βιομηχανικός καταναλωτής λόγω των στρεβλώσεων αλλά και των προστατευτικών χρεώσεων, εάν προσπαθήσει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από μια γειτονική αγορά τότε καλείται να πληρώσει ένα «καπέλο» που φτάνει τα 20 ευρώ η μεγαβατώρα. Με τις χρεώσεις αυτές καθίσταται ασύμφορη η οποιαδήποτε κίνηση για εισαγωγές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή σε άλλες αγορές, όπως η Βουλγαρία,είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές. «Μπορούμε να κλείσουμε συμβόλαιο στα 35 ευρώ η μεγαβατώρα στα σύνορα, δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία, πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να αποκτήσουμε ενέργεια σε ανταγωνιστική τιμή από έξω» σημειώνει η ίδια πηγή.

Εκείνο που ζητεί η βιομηχανία και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος επιτακτικά το επόμενο διάστημα είναι να υπάρξει άμεση απελευθέρωση των εισαγωγών, με ρύθμιση που θα επιτρέπει τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια.

Αναμονή

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, από το περασμένο καλοκαίρι,η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την ανακοίνωση μέτρων υπέρ της βιομηχανίας. Τα μέτρα αυτά είχαν συνδεθεί με τον εξορθολογισμό της αγοράς και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα από τις αλλαγές στους μεταβατικούς μηχανισμούς.

Εξ αυτών των ρυθμίσεων που περιμένει η βιομηχανία σε μέση και υψηλή τάση (μείωση τιμολογίων, εξίσωση ρυθμιστικών χρεώσεων και ΕΦΚ, διακοψιμότητα, μείωση του κόστους του φυσικού αερίου και μείωση της φορολογία)μόνο η μείωση των τιμολογίων της μέσης τάσης κατά 13 εκατ. ευρώ εφαρμόστηκε.Αντίθετα παρατηρείται ανησυχητική καθυστέρηση για τα υπόλοιπα μέτρα, με κυριότερη τη διακοψιμότητα που αποτελεί και το μοναδικό μέτρο για την ουσιαστική ελάφρυνση της βιομηχανίας υψηλής τάσης.

ΕΤΜΕΑΡ

Σε αυτό το κλίμα, αξίζει να τονιστεί, ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θέλουν να επιβάλλεται σημαντική αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ για τους βιομηχανικούς πελάτες. Οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει συναγερμό,ιδιαίτερα για τις μικρότερες βιομηχανίες της μέσης τάσης, που υπέγραψαν πρόσφατα τα νέα τιμολόγια. Για αυτές τις επιχειρήσεις είναι ορατός ο κίνδυνος,το όποιο μικρό όφελος προέκυψε να εξανεμιστεί από την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

[ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr]