Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Την ανάγκη της βιομηχανίας για ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος επεσήμανε το  στέλεχος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας στην εκδήλωση «Βιομηχανική ανάπτυξη και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Μία ανέφικτη ισορροπία; Ελληνική πραγματικότητα και Γερμανική εμπειρία» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital+ Vision από την Friedrich Ebert Stiftung (www.fes.de) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης (www.energy-regulation.eu) σε συνεργασία με το www.energypress.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η βιομηχανία επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη που μεταξύ άλλων αφορούν και το Ειδικό Τέλος ΕΤΜΕΑΡ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μια βιομηχανία να πληρώνει 8,9 ευρώ η μεγαβατώρα μόνο για το ειδικό τέλος των ρύπων, όταν το συνολικό κόστος ενέργειας γι τη βιομηχανία στη Δ. Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ο ίδιος, η βιομηχανία ακούει μόνο αρνητικές ειδήσεις, «έχουμε ακούσει πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις, ήρθε η ώρα να περάσουμε στην εφαρμογή μέτρων».

Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Δ. Ραχιώτης, τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία ποιες προτεραιότητες βάζει στην κατάρτιση του ενεργειακού μίγματος τα επόμενα χρόνια και ποιες παράμετροι πρέπει να εξυπηρετηθούν (κόστος βιομηχανίας, κλιματική αλλαγή κλπ.). Βάσει αυτής της απόφασης, τόνισε, θα καταρτιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ ο υπουργός Γ. Μανιάτης τόνισε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, όπως η θέσπιση μηχανισμού αντιστάθμισης για το κόστος των ρύπων. Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., θα παρουσιαστεί ειδική μελέτη, που ήδη εκπονείται, με στόχο τη μείωση πανευρωπαϊκά του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία. 

«Οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβές»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ ΓιάννηςΤσιπουρίδης, τόνισε ότι οι ΑΠΕ και η βιομηχανία δεν είναι κατ’ ανάγκην απέναντι. Τόνισε ότι οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβές, ούτε αποτελούν το πρόβλημα της βιομηχανίας. «Όλους μας ενδιαφέρει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, πρέπει η κυβέρνηση να βρει μια λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως, εκτός από τον παράγοντα του κόστους ενέργειας, για το ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η επάρκεια,η ενεργειακή ανεξαρτησία και η αξιοποίηση εγχώριων πηγών.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Σωτήρης Καπέλος, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο αποκλεισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί,έχουν πάψει να είναι ακριβά για το σύστημα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα φωτοβολταϊκά προήλθε από το γεγονός ότι οι επιδοτούμενες τιμές δεν ακολούθησαν τη ραγδαία πτώση στο κόστος του εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών.

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]