Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ ΔΕΗ ΒΛΕΠΕΙ Η ΑΓΟΡΑ

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΗ και της «Αλουμίνιον», μετά την διαιτητική απόφαση που δικαίωσε τις θέσεις της δεύτερης, για το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος. Η κίνηση της ΔΕΗ να δηλώσει μονομερώς ότι καταγγέλλει τη σύμβαση με την Αλουμίνιον, οδηγεί την κόντρα στα άκρα

Πρόκειται για μια ακόμη απόφαση που αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και σήμερα ακολουθεί αντιβιομηχανική πολιτική,τονίζουν κύκλοι της αγοράς, σχολιάζοντας την κίνηση της εταιρείας να διακόψει μονομερώς τη σύμβαση με την Αλουμίνιον. Η κίνηση αυτή, που είχε γίνει και στο παρελθόν πολλές φορές, με τα αρμόδια θεσμικά όργανα να μην επιτρέπουν με τις αποφάσεις τους στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής της,εκλαμβάνεται από την αγορά ως αντιπερισπασμός και … λεονταρισμός, μετά την αποτυχία της ΔΕΗ να δικαιώσει τις θέσεις της στο διαιτητικό δικαστήριο.

Συνιστά πρόκληση το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν υπογεγραμμένα συνυποσχετικά που δεσμεύουν τους διαδίκους, που επέλεξαν και συμφώνησαν στον ορισμό της σύνθεσης του δικαστηρίου, μετά την απόφαση η ΔΕΗ εμφανίζεται να μιλά για άδικη απόφαση.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η απόφαση δεν έχει καμία νομική ουσία και εντάσσεται σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο, σε μια στιγμή μάλιστα που η ίδια η ΔΕΗ καλείται να απολογηθεί για τους λανθασμένους υπολογισμούς και τις προβλέψεις της, ενώπιον των μετόχων της.

Σημειώνεται ότι η καταγγελία της σύμβασης μεταφράζεται σε δήλωση άρσης της εκπροσώπησης της «Αλουμίνιον» από τη ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και στη συνέχεια παύση της πληρωμής για την ενέργεια, γεγονός που θα μετακυλήσει τελικά το πρόβλημα στο λειτουργό της αγοράς. Υπό την έννοια αυτή, η κόντρα φαίνεται να παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις και για αυτό κύκλοι της αγοράς μιλούν για «εκβιαστική» συμπεριφορά της ΔΕΗ που απειλεί με κατάρρευση το σύστημα ηλεκτρισμού, προκειμένου να μην εφαρμόσει την απόφαση της διαιτησίας.

Επίσης όπως τονίζεται από την αγορά, η ΔΕΗ με βάση το σκεπτικό της απόφασης της διαιτησίας, δεν προσήλθε και δεν προσκόμισε στοιχεία για το λιγνιτικό της κόστος. Δεν μπορεί λοιπόν να μιλά για απόφαση που την εξαναγκάζει να πουλάει κάτω από το κόστος της όταν η ίδια αρνήθηκε να παράσχει στοιχεία, εγείροντας βάσιμες υποψίες ότι υποκρύπτει είτε τα πραγματικά της κόστη, είτε ανεπάρκειες και σπατάλες που στη συνέχεια μετακυλύει στους καταναλωτές.

Κύκλοι της ΔΕΗ

Στον αντίποδα, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ η απόφαση είναι εξοργιστικά άδικη και ζημιογόνα. Δημιουργεί μεγάλη ζημιά στη ΔΕΗ και η διοίκησή της είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει με όποιο τρόπο της επιτρέπει ο νόμος και το θεσμικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό θα προσφύγει:

1) στο Εφετείο για ακύρωση της απόφασης της διαιτησίας. Βεβαίως το εφετείο δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά υπάρχουν και διαδικαστικοί λόγοι στους οποίους πάσχει η απόφαση: έχει ορίσει αναδρομικότητα από την 1η Ιουλίου 2010 ενώ το συνυποσχετικό όριζε από την 6η Ιουνίου του 2011. Επίσης το συνυποσχετικό είχε σαφή ρήτρα ότι δεν μπορεί η τιμή που θα οριστεί να είναι χαμηλότερη από το κόστος της ΔΕΗ. Έχουμε όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή είναι κάτω του κόστους.

2) Στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιχείρημα την παράνομη κρατική ενίσχυση.Υπάρχει το προηγούμενο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει βγάλει αντίστοιχη απόφαση για το ρεύμα της «Αλουμίνιον» για την περίοδο 2007 - 2008, που ορίζει ότι πρέπει να επιστραφεί από την Αλουμίνιον ως κρατική ενίσχυση ποσόν ύψους 21 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για καταγγελία της σύμβασης συνιστά μια ουσιαστική κίνηση. Θα απευθυνθεί στον ΑΔΜΗΕ και θα κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ. Η ΔΕΗ,όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, δέχεται την απόφαση της διαιτησίας και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε στο χρηματιστήριο τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει στα αποτελέσματά της. Ωστόσο δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλάει κάτω του κόστους.

Γιατί προχωρά στην κίνηση αυτή από 18 Νοεμβρίου ενώ το συνυποσχετικό (και η απόφαση) ορίζει μέχρι τέλος του 2013;

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δηλώσει από τώρα η ΔΕΗ ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να πουλάει κάτω του κόστους. Δηλαδή υπό μία έννοια τοποθετείται προκαταβολικά έναντι της νέας περιόδου που ξεκινά από 1ης Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα θέλει να ξεκαθαρίσει έναντι άλλων βιομηχανιών που θα εγείρουν απαιτήσεις νέων τιμολογίων ότι τα τιμολόγια της είναι αυτά που ισχύουν και όποιος τα θεωρεί ακριβά θα πρέπει να αναζητήσει άλλον προμηθευτή.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ εκτιμά ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος νομικής διελκυστίνδας για τη τιμή πώλησης του ρεύματος.

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]