Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΗ: ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Χωρίς σαφή πυξίδα, και με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η «καυτή πατάτα» της τιμολόγησης της βιομηχανίας θα παραπεμφθεί για το μέλλον, έχει συγκληθεί για σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται σε μια τεταμένη πολιτικά περίοδο, με το υπουργείο Οικονομικών ως μεγαλομέτοχοςτης ΔΕΗ να καλείται να επικυρώσει την περυσινή απόφαση για διατήρηση των εκπτωτικών τιμολογίων της ΔΕΗ στη βιομηχανία και το 2015.

Περισσότερους πόντους πάντως συγκεντρώνει το σενάριο που «έπαιζε» μέχρι και χθες το βράδυ είτε για αναβολή της συνέλευσης, είτε για έγκριση από αυτήν μόνο των εύκολων θεμάτων όπως η καταβολή του αναλογούντος φόρου, και η έγκριση νέου μέλους στο ΔΣ, παραπέμποντας για μετά το νέο έτος όλα τα ουσιαστικά ζητήματα, δηλαδή την τιμολόγηση της βιομηχανίας, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του Φεβρουαρίου θεσπίστηκαν από 1η/1/2014 μειώσεις 10%στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, συν πρόσθετη έκπτωση 10% για τις βιομηχανίες με ετήσιακα τανάλωση μεγαλύτερη από 1.000 γιγαβατώρες. Για τις τελευταίες είχε εγκριθεί πρόσθετη έκπτωση 25% για την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Η απόφαση αυτή είχε διάρκεια 1+1 χρόνο, αλλά η παράταση έπρεπε να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση (Δημόσιο).

Το ενδεχόμενο αναβολής της συνέλευσης είχε αφήσει ανοικτό προ ημερών και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου. Σαν επιχείρημα σε μια τέτοια περίπτωση είχε προβάλλει την εμμονή της Κομισιόν να εξετασθεί το θέμα τιμολόγησης της βιομηχανίας «πακέτο» με τις αλλαγές στην αγορά, όπως οι δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, που οδηγούν σε χαμηλότερα τιμολόγια για τη βιομηχανία.

Πάντα σε μια τέτοια περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι τα μειωμένα βιομηχανικά τιμολόγια θα συνεχίσουν να ισχύουν τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεννόηση με την τρόικα.

Αλλά η βιομηχανία αμφισβητούσε και αμφισβητεί τη βασιμότητα του ισχυρισμού. Και αντιτάσσει ότι χωρίς έγκριση από τη γενική συνέλευση, τα μειωμένα τιμολόγια βρίσκονται εντελώς στον αέρα. Κι αυτό καθώς σε όλα τα κείμενα των συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι βιομηχανίες με τη ΔΕΗ αναφέρεται ότι ισχύουν για 1 έτος και δύνανται να παραταθούν για 1 ακόμη, μόνο εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών. Κάτι που χωρίς έγκριση από τη σημερινή γενική συνέλευση δεν θα ισχύει.

Στο τραπέζι υπάρχει φυσικά και το σενάριο, που συγκεντρώνει πάντως τις λιγότερες πιθανότητες, να παραταθούν για άλλον έναν χρόνο οι«έκτακτες» εκπτώσεις 20-30% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέραν των επιχειρημάτων περί τρόικας,ο λόγος που το τελευταίο αυτό σενάριο συγκεντρώνει, σύμφωνα με τη βιομηχανία,λιγοστές πιθανότητες, είναι καθαρά πολιτικός.

Στελέχη επιχειρήσεων υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με τη DG Com προκειμένου να εγκρίνει παράταση της περυσινής συμφωνίας «πακέτο» με τις αλλαγές στην αγορά. Και ότι η πραγματική αιτία που διστάζει να πάρει τώρα αποφάσεις είναι οι πολιτικοί διαξιφισμοί, γι'αυτό και παραπέμπει στο μέλλον, και κατ’ ουσία στην επόμενη κυβέρνηση την ευθύνη, αφήνοντας έτσι τη βιομηχανία στον αέρα.

Φυσικά τυχόν έγκριση της παράτασης από τη σημερινή συνέλευση θα αποδείξει ότι ήταν αβάσιμοι οι φόβοι της βιομηχανίας, η οποία πάντως κρατά μικρό καλάθι.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει στο αρχείο «επεξηγήσεις των θεμάτων της συνέλευσης» η ΔΕΗ, σε σύνολο 73 βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, οι 61 έχουν ήδη υπογράψει ή έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν νέες συμβάσεις προμήθειας με βάση τα τιμολόγια που αποφάσισε η γενική συνέλευση. Με άλλους 9 υπάρχει προφορική συναίνεση και οι συμβάσεις θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα, ενώ για δύο επιχειρήσεις (Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ), κατά τη ΔΕΗ «δεν διαφαίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης προμήθειας στο άμεσο μέλλον, επειδή δεν αποδέχονται την τιμολόγηση που καθορίστηκε από την Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από 28/2/2014».

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]