Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΥΠΕΚΑ : ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ

Μπορεί η επικείμενη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου, να οδεύει προς αναβολή, ωστόσο η βιομηχανία δεν θα πρέπει να ανησυχεί καθώς θα συνεχίσει να έχει για ένα ακόμη χρόνο τα σημερινά χαμηλά μειωμένα τιμολόγια.

Η διαβεβαίωση προέρχεται από τον ίδιο τον υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος διευκρινίζει πως μέχρι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να λάβει τη νέα της απόφαση, η βιομηχανία θα συνεχίσει να "καλύπτεται" από την παλαιά (εκείνη της 31 ης/1/2014).

Τι προέβλεπε αυτή;  Οτι από 1η/1/2014 παρέχεται έκπτωση 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης, απόφαση διάρκειας για 1+1 χρόνο. Αρα με ισχύ μέχρι και τις 31/12/2015.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 1.000 GWH παρέχεται έκπτωση όγκου 10%,επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης. Και ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελαχίστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα),χορηγείται πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη.

Παρά το φόβο των βιομηχανιών ότι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας η απόφαση 1+1 θα ανατραπεί, ο αρμόδιος υφυπουργός διαβεβαίωσε χθες ότι θα ισχύσει κανονικά και του χρόνου. Οι φόβοι της βιομηχανίας πυροδοτήθηκαν από τις πληροφορίες ότι θα αναβληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου με θέμα την παράταση ισχύος των εκπτώσεων στα εν λόγω τιμολόγια.

Πράγματι η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αναβληθεί. Κι αυτό καθώς η Κομισιόν ζητά να εξετασθεί το θέμα σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην αγορά (π.χ. δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ) που επίσης οδηγούν σε χαμηλότερα τιμολόγια για τη βιομηχανία.

Πρέπει δηλαδή πρώτα να"κλειδώσουν" από τις Βρυξέλλες όλα τα ανοικτά ρυθμιστικα και άλλα θέματα που άπτονται του κόστους στην αγορά ηλεκτρισμού (από το ΝΟΜΕ, τη διακοψιμοτητα, και την αντιστάθμιση, μέχρι τα ΑΔΙ) και μόνο τότε θα αξιολογηθεί το τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε να συνεχίσει η βιομηχανία να έχει τα σημερινά ευνοϊκά τιμολόγια. Μέχρι τότε λοιπόν, η βιομηχανία είναι διασφαλισμένη, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνει το ΥΠΕΚΑ.

Πρ' όλα αυτά η βιομηχανία φοβάται ότι σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας όλα τα παραπάνω θα παραμείνουν στον αέρα ή και θα παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες εφόσον η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές,και τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος της βιομηχανίας είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι τάσσεται κατά των όποιων ευνοικών ρυθμίσεων υπέρ της βιομηχανίας, και ότι βασική του μέριμνα θα είναι να εξοικονομηθούν πόροι για να ελαφρυνθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Γι' αυτό και η βιομηχανία μέσω του συλλογικού της φορέα, την ΕΒΙΚΕΝ θέλει πάσει θυσία να κλείσει τώρα το θέμα με τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Αυτός είναι και ο λόγος που προχθές η ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας, έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή στην οποία μιλούν για τεταμένες σχέσεις με την τρόικα και στην οποία ζητούν δύο πράγματα : Πρώτον να παραταθούν τα τιμολόγια γιατο 2015 και δεύτερον να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για τη διενέργεια των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα "ο ρόλος της οποίας είναι εξωθεσμικός".

[ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/]