Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΟΙΚΑΣ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει εντονότατη ανησυχία από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία παρακολουθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα θέματα του ηλεκτρισμού,να εκτυλίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου.

Θυμίζουμε ότι στον πυρήνα των πρόσφατων αποφάσεων που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την αγορά του ηλεκτρισμού, ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση να δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Κόντρα σε αυτήν την απόφαση, η πλευρά των δανειστών φέρεται να πιέζει για ρυθμίσεις οι οποίες θα ανατρέπουν αυτήν την απόφαση, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα των παρεμβάσεών της, όπως επισημαίνουν από την πλευρά τους πηγές της βιομηχανίας.

Κεντρικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται η πολιτική για χαμηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας αποτελεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης του περασμένου Φεβρουαρίου για τα τιμολόγια του ρεύματος.

Τα τιμολόγια αυτά ορίστηκαν μέχρις ότου δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ώστε η βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε ενέργεια που παράγεται από το μείγμα φθηνού καυσίμου (λιγνίτες,νερά).

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες λίγη σημασία έχουν εν τέλει, η ουσία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι δανειστές αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουν οι δημοπρασίες ενέργειας NOME, οι οποίες θα αποτελούσαν τη φυσική συνέχεια των μέτρων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, έτσι τουλάχιστον όπως είχαν προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Αντίθετα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να προβάλλουν ενστάσεις για ειλημμένες αποφάσεις, να καθυστερούν με διάφορα προσχήματα την προώθηση άλλων μέτρων - όπως η διακοψιμότητα - και να επιδεικνύουν μια ασυνήθιστη εμμονή να μπουν φραγμοί στην κυβερνητική πολιτική για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως είναι λογικό έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της πλευράς της βιομηχανίας η οποία θεωρεί ότι στις διεργασίες που συντελούνται αυτήν την περίοδο, παίζεται στην κυριολεξία η βιωσιμότητα των μεγαλύτερων βιομηχανικών μονάδων της χώρας. Εάν δε αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τελικά υπήρξε υποχώρηση στις πιέσεις αυτές των δανειστών τότε φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κρίσης με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Εάν δηλαδή γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις της τρόικας και με τεχνικό τρόπο αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος είτε στα προσωρινά τιμολόγια είτε στις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, τότε οδηγούμαστε σε αδιέξοδο και όλα τα ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρούνται ανοιχτά, αναφέρουν πληροφορίες, από την πλευρά της βιομηχανίας.

[ΠΗΓΗ: capital.gr]