Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΠΩΣ ΕΜΜΕΣΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΕΚΤΙΝΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΕΤΙΑ 2008-2013 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πρωταθλητής Ευρώπης η Ελλάδα με απανωτές αυξήσεις πάνω από 60% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την εξαετία 2008-2013.

Μελέτη του Οργανισμού Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας(ACER) και του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER)που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει την δυσάρεστη πρωτιά σε όλη την Ευρώπη να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος καθώς κάθε χρόνο ο λογαριασμοί των καταναλωτών φούσκωναν κατά μέσο όρο 10%. Φόροι και εκτίναξη στις έμμεσες χρεώσεις που επιβαρύνουν την ηλεκτρική ενέργεια, η βασική αιτία.

Το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό καθώς πέρυσι, ο λογαριασμός των νοικοκυριών για το ρεύμα αυξήθηκε κατά μέσον όρο 4,4% στην Ευρώπη των 28, παρ? ότι η χονδρική τιμή έπεσε.

Σε καμία όμως άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εντός ή εκτός Μνημονίου, δεν υπήρξε τέτοια έκρηξη στο κόστος ρεύματος, και μάλιστα με τόσο δραματικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην Ελλάδα όπου οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτιναχθεί πλέον στα επίπεδα ρεκόρ των 1,7 δισ. ευρώ,και η ΔΕΗ δεν προλαβαίνει να κάνει διακανονισμούς.

Πίσω από την εκτίναξη αυτή, βρίσκονται οι αυξήσεις τόσο στο ρεύμα, όσο κυρίως οι φόροι, και οι αυξήσεις στις χρεώσεις για δίκτυα, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας,και το ειδικό τέλος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις ΑΠΕ. Ενώ στην Ελλάδα ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 7% στο ρεύμα, σε όλες αυτές τις έμμεσες χρεώσεις και τους φόρους, ήταν 13,8% δηλαδή σχεδόν διπλάσια!

Αναλύοντας την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα,αυτή διαμορφώνεται κατά 53% από το κόστος της ενέργειας (δηλαδή τη ΔΕΗ), κατά 18% από τις χρεώσεις δικτύου, ενώ 18% της τιμής προέρχεται από φόρους και 12% από χρεώσεις για ΑΠΕ.

Σε πολλές χώρες ο συνδυασμός των πολλαπλών χρεώσεων μαζί με την έλλειψη ανταγωνισμού, και η δεσπόζουσα θέση ενός προμηθευτή- όπως στην Ελλάδα- προκάλεσαν ένα φαύλο κύκλο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη : Οι μεν καταναλωτές να δυσκολεύονται να επιλέξουν άλλο πάροχο, ο δε, βασικός προμηθευτή να μην προσφέρει εναλλακτικά πακέτα υπηρεσιών (όπως μαζί με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) , όπως συμβαίνει όπου η αγορά έχει ανοίξει στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Τι επιλογές υπάρχουν

Έναντι μόλις 4 προμηθευτών ρεύματος στην Ελλάδα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2013), οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 376 εταιρείες, οι Φιλανδοί ανάμεσα σε 204, οι Δανοί ανάμεσα σε 124, οι Πολωνοί ανάμεσα σε 77, οι Ολλανδοί ανάμεσα σε 71, οι Ιταλοί μεταξύ 30, κ.ο.κ.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι για το 2013 στις πρωτεύουσες των χωρών όπου οι τιμές ηλεκτρισμού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2012, η αύξηση προήλθε από χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Ελλάδα και η Λιθουανία, με τη χώρα μας να εμφανίζει αύξηση κατά 119% στις χρεώσεις που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, και τη Λιθουανία να ακολουθεί με 44%.

Τι πληρώνουν

Σε απόλυτα πάντως νούμερα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν στον μέσο όρο της Ε.Ε., με ακριβότερη χώρα τη Δανία.Ενδεικτικά ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.000 κιλοβατώρες, πληρώνει 1.221 ευρώ στη Δανία, 1.204 ευρώ στη Γερμανία, 1.090 ευρώ στην Ιταλία, 947 ευρώ στην Κύπρο, 901 ευρώ στην Ιρλανδία, και 698 ευρω στην Ελλάδα, που μεταξύ 28 χωρών βρίσκεται στην 14η θέση.Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά ηλεκτρισμού, εκεί που ο ανταγωνισμός μοιάζει να λειτουργεί καλύτερα είναι σε Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Νορβηγία. Το ίδιο ισχύει για την αγορά φυσικού αερίου σε Βρετανία, Τσεχία,Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβενία και Ισπανία.

Την ίδια στιγμή λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί πάρα πολυαριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, μαζί με Μάλτα και Ρουμανία, το ποσοστό των ευάλωτων νοικοκυριών και δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ξεπερνά το 10% του συνόλου των καταναλωτών, όταν σε άλλες χώρες αντιστοιχεί στο 2% (Ιρλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία).

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 1.pdf 

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 2.pdf

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 3a.pdf

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 3b.pdf

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 4a.pdf

ACER_MARKET_MONITORING_REPORT_2014 part 4b.pdf


[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]