Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Έντονες πιέσεις στις ελληνικές εξαγωγές άσκησε το ρωσικό εμπάργκο, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών(ΚΕΕΜ).

Πέραν του αγροτοδιατροφικού τομέα, το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επέδρασε αρνητικά σε όλους σχεδόν του εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,9%, στα 2,05 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Από τη σχετική ανάλυση του ΠΣΕ προκύπτει υποχώρηση σε όλες σχεδόν τις βασικές κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων, με εξαίρεση τα βιομηχανικά (+0,2%) και τα εμπιστευτικά προϊόντα (+6,9%).

Συγκεκριμένα, οι αρνητικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο ανέτρεψαν το θετικό κλίμα στον κλάδο των τροφίμων (-1,8%), ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις και στις εξαγωγές ελαιολάδου(-39,2%), που αφορούσαν τα τελευταία αποθέματα μίας χρονιάς εξαιρετικά περιορισμένης συνολικής παραγωγής. Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει η υποχώρηση των χημικών προϊόντων (-3,3%) και των διάφορων βιομηχανικών (-7,8%), καθώς και των πρώτων υλών (-2,1%), ενδείξεις υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής και σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας.

 

[ΠΗΓΗ:http://www.metaforespress.gr/]