Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΕΝΦΙΑ: ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις διατάξεις με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αφού προηγουμένως, όμως, τις κοινοποιήσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι διατάξεις οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι διατάξεις που οριστικοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον τύπο, προβλέπουν:

-την παροχή έκπτωσης 20% στα κενά και ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο Ε9 τα ακίνητά τους που είναι κενά προκειμένου να λάβουν την έκπτωση. Ωστόσο, θα αρχίσουν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις του φόρου και όταν οριστικοποιηθεί το ποσό της έκπτωσης που δικαιούνται θα τους πιστωθεί ή θα αφαιρεθεί από τις επόμενες δόσεις.

-τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με τις τιμές που είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ το 2013. Στις περιπτώσεις που οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες τότε ο φόρος θα υπολογίζεται με αυτές.

-την καταβολή του φόρου σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2015. Όποιο ποσό έχει ήδη πληρωθεί θα αφαιρεθεί και θα γίνει νέος υπολογισμός του φόρου με πληρωμή σε έξι μηνιαίες δόσεις.

-την κατάργηση της υποχρέωσης μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία για την παροχή απαλλαγής, μερικής ή ολικής, από τον ΕΝΦΙΑ.

Με την ψήφιση των διατάξεων για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να πραγματοποιηθεί επανεκκαθάριση του φόρου και τα νέα εκκαθαριστικά και ειδοποιήσεις πληρωμής του φόρου θα αναρτηθούν στο taxisnet έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Στις περιπτώσει τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό του φόρου και θα προσαρμόζονται ανάλογα οι εναπομείνασες δόσεις του φόρου.

Ο ρόλος της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ακόμη και αν αποσταλούν από τη ΔΕΗ μέχρι να αξιοποιηθούν, θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, θα ζητηθούν τα στοιχεία από τη ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Όπως όλα δείχνουν, στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων, προκειμένου όχι μόνο να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό, αλλά και για λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η σχετική έκπτωση θα δοθεί πριν από την ολοκλήρωση της εξόφλησης του φόρου, δηλαδή πριν από τον Φεβρουάριο του 2015.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]