Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.

Το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ - ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά και τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται, μέσω Πολωνίας, για φορολογικούς λόγους.

Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών,εφέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις.

Η συνολική αξία των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3%του συνόλου των εξαγωγών μας.

Ωστόσο, για τα ελληνικά φρούτα,αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά, αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.

[ΠΗΓΗ:http://www.metaforespress.gr/]