Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ TTIP

Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται καλύτερα γύρω από τις συνομιλίες Ε.Ε. και Η.Π.Α. σχετικά με τη Διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) τόνισαν οι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με την πρόοδο στις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht, την περασμένη Τρίτη. Ενώ ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες αναγνώρισαν τα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να φέρει η συμφωνία στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε. άλλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι η TTIP θα μπορούσε όχι μόνο να υποβαθμίσει τα υγειονομικά,κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρώπης αλλά και το δικαίωμα υπαγωγής σε κανόνες, δίνοντας δηλαδή στους επενδυτές το δικαίωμα να μηνύουν τις κυβερνήσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας «επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους».

Ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα εμπορίου Karel De Gucht διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται περισσότερο στη μείωση της γραφειοκρατίας και όχι στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών προτύπων. Υποσχέθηκε ότι η επιτροπή θα προσπαθήσει να είναι περισσότερο διαφανής στις συνομιλίες , επιμένοντας ότι το Συμβούλιο οφείλει να δημοσιεύει τις υπό διαπραγμάτευση οδηγίες, πράγμα το οποίο δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Η συζήτηση αυτή έγινε μετά την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο ειδικού ψηφίσματος τον περασμένο Μάιο όπου απαιτούνταν ενημέρωση για τις μυστικές συζητήσεις που γίνονται εδώ και ένα χρόνο. Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε ο 6ος κύκλος συνομιλιών και διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

[ΠΗΓΗ:http://meatnews.gr/]