Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΠΩΝ (07 - 12/7/2014)

Από την Τρίτη 08/07/14 ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στις περισσότερες μονάδες παραγωγής μετά την λήξη της σύντομης απεργίας. Έτσι παρά την αύξηση του φορτίου από εβδομάδα σε εβδομάδα (+ 4,46%) η τιμή κινήθηκε σε σταθερά και ρεαλιστικά επίπεδα στα 73,27 ευρώ/MWh σε μέσο όρο επτά ημερών. Ο μέσος όρος μήνα διαμορφώνεται στα 74,23 ευρώ/MWh, αποδυναμωμένος κατά 1,5%, ενώ ο μέσος όρος έτους κυμαίνεται στα 56,63 ευρώ/MWh ενισχυμένος τις τελευταίες δύο εβδομάδες ύστερα από περίπου τρεις μήνες.

Με την παύση της απεργίας παρατηρούμε το ποσοστό του φορτίου που καλύπτεται από Λιγνιτικές μονάδες να αυξάνει σε πιο λογικά επίπεδα στο 45%, ενώ το μερίδιο αγοράς των Μονάδων Φυσικού Αερίου πέφτει από το 17% στο 15%. Οι Υ/Η σταθμοί παραμένουν με σταθερό ποσοστό στο μίγμα καυσίμου, κάτι που μας αποδεικνύει πως δούλεψαν περισσότερο από την προηγούμενη εβδομάδα αφού είχαμε αύξηση του φορτίου, ενώ η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα. Για την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον την επαναλειτουργία της διασύνδεσης με την Ιταλία, ύστερα από συντήρηση επτά μηνών.

Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Αγορά Ρύπων

Άνοδος κατά 3,25% για την Spot Αγορά Ρύπων από Δευτέρα σε Παρασκευή λόγω επανεμφάνισης αγοραστών. Μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στον προθεσμιακό τίτλο DEC-15 (+ 4,79%) λόγω φημών και συζητήσεων για είσοδο στον μηχανισμό της Αγοράς Ρύπων και των χερσαίων μεταφορών, ύστερα από δημοσίευση μελέτης που τοποθετεί μόνο στο 45% την κάλυψη των συνολικών Ευρωπαϊκών ΕκπομπώνCOαπό το παρόν Σύστημα (ETS - Emissions Trading Scheme). Στο χρηματιστήριο Ρύπων της Λειψίας είδαμε τους όγκους συναλλαγών να επιστρέφουν σε υψηλότερα επίπεδα (2,35 εκ.τ.) την Παρασκευή 11/7

Ανάλυση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 12_7.pdf

Ανάλυση αγοράς αερίων ρύπων 12_7.pdf

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/ ]