Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ- ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τη "μικρή ΔΕΗ" και μεταξύ άλλων διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων οι οποίοι θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία, επιλύουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικής περιουσίας και την «τύχη» των εκτάσεων που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.


Μεταξύ άλλων, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στη Μικρή ΔΕΗ για πέντε χρόνια, διατηρούνται οι ίδιες συμβάσεις και όροι εργασίας (μισθοί) που υπάρχουν και στη ΔΕΗ, ενώ μεταφέρονται αυτούσια τα ασφαλιστικά δικαιώματα στη νέα εταιρεία. Επιπλέον στις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση διασφαλίζεται πως η «μικρή ΔΕΗ» θα αναλάβει όσες υποχρεώσεις έχει η ΔΕΗ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν εγκαταστημένες ή θα εγκατασταθούν μονάδες και ορυχεία. Τέτοιες υποχρεώσεις αφορούν την καταβολή τέλους ή τις αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις εκτάσεων και τις εγκαταστάσεις οικισμών καθώς και τη χρήση των υδάτων από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. 

Ειδική προσθήκη-διευκρίνιση περιλαμβάνεται και ως προς το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ», με την επισήμανση πως θα απεικονίζει αναλογικά το προφίλ, ιδίως από την άποψη οικονομικής συμπεριφοράς και δεδομένων κατανάλωσης ανά κατηγορία πελατών.


Στο νομοσχέδιο εντάχθηκε και πρόβλεψη για την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των μετοχών της«μικρής ΔΕΗ» που θα πωληθούν στον προτιμητέο επενδυτή. 

Επίσης υπό την πίεση βουλευτών, διευκρινίστηκε πως οι εκτάσεις που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση για εξορυκτικές δραστηριότητες, επιστρέφουν πίσω στο Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους. 

Ορίζεται επίσης ότι η μετεγκατάσταση ή μεταφορά οικισμού σε νέα θέση για λόγους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κοινή ωφέλεια ως εκ τούτου το κόστος των απαλλοτριώσεων ιδιωτικής περιουσίας στις νέες περιοχές, βαραίνει το Δημόσιο. 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 1.doc 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 2.doc

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 3.doc

 

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]