Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΈΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ – ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΕ

Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME θα πρέπει να παρουσιάσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην αντιπροσωπεία της τρόικας που ξεκινάει επαφές με τα υπουργεία στο πλαίσιο της καταγραφής της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχει δεσμευθεί το ΥΠΕΚΑ, θα πρέπει το αργότερο τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί και οι νομικές ρυθμίσεις.Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ρεαλιστικό, καθώς, ειδικά μετά το σχέδιο της ΡΑΕ για το NOME που βγήκε σε διαβούλευση, σπαταλήθηκε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις, ανταλλαγή επιστολών κ.λ.π.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) αντέδρασε έντονα στο σχέδιο ΡΑΕ ζητώντας να μην γίνονται δημοπρασίες αλλά να καθορίζεται διοικητικά η τιμή διάθεσης του ρεύματος στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα,ενώ η ΔΕΗ φρόντισε να δημοσιοποιήσει μελέτη σύμφωνα με την οποία το κόστος της φτάνει τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μπροστά στο αδιέξοδο η ΡΑΕ ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να ορίσει κατεύθυνση, και εκείνο εμφανίστηκε, όπως αποκάλυψε το energypress, να προκρίνει την υλοποίηση του σχεδίου της ΡΑΕ σε εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον χρόνος και από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί ότι οι δημοπρασίες προχωρούν, τα πράγματα θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα. Η αρχή της νέας φάσης φαίνεται ότι θα γίνει σήμερα κατά την ακρόαση που έχει ζητήσει η ΕΒΙΚΕΝ από τη ΡΑΕ. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει και τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν, σε συνεργασία των δύο πλευρών, βελτιώσεις στο σχέδιο ΡΑΕ που να μην αλλοιώνουν  τα βασικά χαρακτηριστικά του, αλλά να ικανοποιούν κάποιες από τις επιδιώξεις της ΕΒΙΚΕΝ. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για δημοπρασίες μέσω προμηθευτών με τιμή βάσης, για τον τρόπο υπολογισμού της οποίας, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Όμως θεωρείται πιθανόν να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των βιομηχανιών να «μεταπωλούν» μέρος της ενέργειας που έχουν συμβολαιοποιήσει και τους περισσεύει, κατά το πρότυπο του Γαλλικού NOME.  

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των βελτιώσεων, το κείμενο θα δοθεί για δεύτερη διαβούλευση, πιθανόν στο τέλος Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα έχει υπάρξει η πρώτη εισήγηση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής βάσης των δημοπρασιών. Η εισήγηση αυτή θα πρέπει να δοθεί, εκτός από το ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιόπιστες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα τελικά κείμενα, τόσο για το πλαίσιο του NOME όσο και για την τιμή βάσης, θα δοθούν το Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση των δημοπρασιών NOME πριν τον Οκτώβριο, ακόμα και τον Νοέμβριο.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]