Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΠΩΝ (30/6 - 6/7/2014)

Για την εβδομάδα που μας πέρασε δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσει κανείς σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά την ανάλυση της αγοράς ηλεκτρισμού, σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η ομάδα E-ntelligence Η μεγάλη άνοδος των τιμών οφείλεται καθαρά στο γεγονός πως δημιουργήθηκε τεχνητή έλλειψη ισχύος από το Σύστημα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΔΕΗ. Η απεργία επηρέασε τη λειτουργία κατά την Παρασκευή 4/7 και το Σαββατοκύριακο 5-6/7 αρκετών Λιγνιτικών Μονάδων καθώς και κάποιων Υδροηλεκτρικών.

Σε αυτές τις συνθήκες οι τιμές ενέργειας στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό σημείωσαν ρεκόρ έτους στα 108,71 ευρώ/MWh (μ.ο.Παρασκευής 4/7), ανεβάζοντας τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 73,48 ευρώ/MWh. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός πως και τα φορτία ήταν ενισχυμένα (+2,25% από εβδομάδα σε εβδομάδα) το Σύστημα δεν κινδύνεψε με black out εξαιτίας της συνεισφοράς, αν και σε ακριβές τιμές των ιδιωτικών Μονάδων Φυσικού Αερίου, καθώς και των Α.Π.Ε.

Μπορείτε να δείτε εδώ την εξέλιξη της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Αγορά Ρύπων

Πάνω από τα 6 ευρώ/τ σκαρφάλωσε η Spot τιμή του CO2 κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας στις διεθνείς αγορές ρύπων και πιο συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE, του Λονδίνου.

Παρόλα αυτά όχι μόνο στην Spot αγορά αλλά και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσες εμφανίστηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν πολύ χαμηλότερα τις τιμές την Παρασκευή 4/7. Έτσι η εβδομάδα έκλεισε με ζημία περίπου 4,3% για την Spot τιμή, στα 5,58 ευρώ/τ. 

Εβδομαδιαία ανάλυση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.pdf

Εβδομαδιαία ανάλυση αγοράς αερίων ρύπων.pdf

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]