Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2013 > ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η διατήρηση του ενεργειακού κόστους και ειδικότερα της ηλεκτρικής ενέργειας σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο και τα χρονικά περιθώρια ολοένα στενεύει.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, με τη διαφαινόμενη συμφωνία της βιομηχανίας μέσης τάσης με τα νέα τιμολόγια που προτείνει η ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την αποδοχή τους από τους πελάτες. Όποιος δεν απαντήσει μέχρι τότε «χάνει» την αναδρομικότητα, που μεταφράζεται σε ένα σημαντικό ποσό για τα δεδομένα των βιομηχανιών μέσης τάσης.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας, τα τιμολόγια που προσφέρει – και ελλείψει εναλλακτικής – φαίνεται να αποδέχονται οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να οδηγούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας, που συνεχίζει να «καταδικάζει» το μέλλον της παραγωγής στην Ελλάδα.

Υπό το πρίσμα αυτό μοναδική ελπίδα για τις βιομηχανίες της μέσης τάσης, αποτελούν αυτή τη στιγμή οι λεγόμενες «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά ένα μπαράζ μέτρων που θα αφορά ακριβώς στα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης και οι οποίες αντιμετωπίζονται δυσμενώς όχι επειδή καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις αντίστοιχες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης αλλά επειδή συνδέονται στη ΜΤ.

Ποια είναι τα μέτρα;

Το πρώτο θα αφορά στην εξίσωση του ΕΦΚ της Μέσης και της Υψηλής, ρύθμιση που θα ενταχθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Το δεύτερο θα αφορά στην εξίσωση των χρεώσεων ΥΚΩ της Μέσης Τάσης με τις χρεώσεις της Υψηλής. Παράλληλα, θεωρείται θέμα ημερών η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το μέτρο της διακοψιμότητας.

Τέλος σε στάδιο αξιολόγησης (υπολογισμός του κόστους) βρίσκεται το θέμα της εξίσωσης του ΕΤΜΕΑΡ μεταξύ Υψηλής και Μέσης Τάσης, ενώ εξετάζονται και άλλα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο της αντιστάθμισης του κόστους των ρύπων. Για το θέμα της αντιστάθμισης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά θα επιλεγεί μια λύση στη βάση του μοντέλου που είχε προταθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

[ΠΗΓΗ:ENERGYPRESS]