Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Η χθεσινή απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ουσιαστικά μεταθέτει τις αποφάσεις για τα τιμολόγια της βιομηχανίας υψηλής τάσης για το χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις ρυθμιστικές και άλλες παρεμβάσεις που έρχονται στην αγορά του ηλεκτρισμού.

Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ελάφρυνση του τελικού κόστους του ρεύματος για τη βιομηχανία. Η απόφαση λοιπόν που ελήφθη μετά από εισήγηση του βασικού μετόχου ήταν να ζητηθεί από τη ΔΕΗ να εξετάσει τα μέτρα αυτά, να υπολογίσει πόσο ελαφρύνουν το τελικό κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία και μετά να υπάρξει επανυπολογισμός των τιμολογίων που ισχύουν σήμερα και αποφασίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πρακτικά δηλαδή, η απόφαση της χθεσινής έκτακτης Γ.Σ. «κλειδώνει» για τη βιομηχανία το κόστος ρεύματος που υπάρχει σήμερα, ωστόσο ένα μέρος αυτού του κόστους δε θα παρέχεται ως έκπτωση από τη ΔΕΗ αλλά θα είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που θα έλθουν στην αγορά ηλεκτρισμού (αντιστάθμιση κόστους CO2, διακοψιμότητα, NOME). Ένα κομμάτι ωστόσο θα πρέπει να προέλθει και από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία θα επωφεληθεί των αλλαγών αφού στα μέτρα που καλείται να επανυπολογίσει η εταιρεία τα κόστη, περιλαμβάνονται και τα ΑΔΙ, τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν στα ταμεία της εταιρείας περί τα 100 εκατ. ευρώ μόνο το 2015. Με βάση λοιπόν την απόφαση του μετόχου θα πρέπει αυτό το ποσό να υπολογιστεί στα κοστολόγια της ΔΕΗ και το όφελος να μετακυληθεί στους πελάτες της εταιρείας.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ηεισήγηση του μετόχου ευθυγραμμίζεται με τις τελευταίες οδηγίες που έχουν δοθεί από την τρόικα για το θέμα του κόστους ρεύματος της βιομηχανίας. Επί της ουσίας δηλαδή και η πλευρά των δανειστών έχει ευθυγραμμιστεί και αποδέχεται την ανάγκη το τελικό κόστος του ρεύματος για τη βιομηχανία να καταλήγει στα τιμολόγια που ορίστηκαν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του περασμένου Φεβρουαρίου.

[ΠΗΓΗ:capital.gr.]