Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > WORKSHOP: «ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ –CLUSTERS/ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

H Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών διοργάνωσε ειδική συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής απόψεων («workshop») με θέμα: «Ομαδοποίηση Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Clusters) - Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία Εξωστρεφών Επιχειρήσεων».

Στο workshop, μετά τις εισαγωγικές ομιλίες του ΓΓ ΔΟΣ κ. Π. Μίχαλου και του Προέδρου του ΚΕΠΕ κ. N. Φίλιππα, ακολούθησαν οι κεντρικές εισηγήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ. Μελά, τον Πρόεδρο του Enterprise Greece, Α. Συγγρό, τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ Φέσσα, την Πρόεδρο του ΠΣΕ, Χρ. Σακελλαρίδη, τον Πρόεδρο του ΣΕΒΕ,Κ. Λουφάκη, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, Γρ. Δελαβέκουρα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Factoring, Γ. Καραγιαννόπουλο.

Οι ομιλητές, στο σύνολό τους,συμφώνησαν με την κεντρική ιδέα που ανέπτυξε ο ΓΓ ΔΟΣ κ. Π. Μίχαλος για την ομαδοποίηση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε εξαγωγικά clusters, με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να αθροίζουν δυνάμεις,διατηρώντας τοbrand name τους και τις εδραιωμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις να ηγούνται της προσπάθειας, παρέχοντας καθοδήγηση και τεχνογνωσία. Η λύση αυτή προκρίνεται ως η πλέον λειτουργική για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα μεγεθών που εμποδίζουν τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

Επίσης, στο workshop παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος factoring σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στόχο να υποστηριχθεί η επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας που αυτές αντιμετωπίζουν.

Μετά τις εισηγήσεις,ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους κεντρικών,περιφερειακών και μεικτών Επιμελητηρίων, κλαδικών συνδέσμων, εξαγωγικών φορέων,στελεχών μεγάλων και μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς και Πρέσβεων και Εμπορικών Ακολούθων ξένων χωρών που είναι εξαγωγικοί προορισμοί των ελληνικών προϊόντων.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον για τα clusters, ζήτησαν να δοθεί έμπρακτη συνέχεια στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας ΔΟΣ και αναφέρθηκαν σε παραδείγματα από την εμπειρία της αγοράς, που ανέδειξαν τη σημασία της αλλαγής νοοτροπίας και των συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς και της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. ΝίκοςΔημουλάς

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ανέλαβε να καταγράψει τα συμπεράσματα του workshop, προκειμένου αυτά να τύχουν επεξεργασίας, ανάλυσης και εφαρμογής.

 

[ΠΗΓΗ:http://www.agora.mfa.gr/]