Αναζητήστε πληροφορίες:   
   
  TUV


 Νέα > Νέα 2014 > ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΛΥΠΗΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΚΩ

Αντιμέτωποι με αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού,μέσω των ειδικών χρεώσεων για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), θα βρεθούν από τον Οκτώβριο τα 7,5 εκατομμύρια των καταναλωτών.

Πρόκειται για τα ποσά που θα χρειαστεί να πληρώσουν και φέτος, προκειμένου να καλύψουν κυρίως το επιδοτούμενο κόστος ηλεκτροδότησης των κατοίκων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως οι Κυκλάδες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη διασύνδεση των Κυκλάδων,έργο για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ υπογράφει σήμερα τις συμβάσεις με τις ανάδοχες κοινοπραξίες, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περισσότερα από… 1000 εκατ.ευρώ. Τόσα πληρώνουν σήμερα μέσω των ΥΚΩ, προκειμένου το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για ηλεκτρισμό.

Σε κάθε περίπτωση για κάποια ακόμη χρόνια, και μέχρι το 2017 οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διασύνδεση (σσ:της Κρήτης θα αργήσει ακόμη πολύ), οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν κατά κατηγορία σημαντικά ποσά ως ΥΚΩ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να καταθέσει μέσα στο Σεπτέμβριο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση τόσο για τον τρόπο κατανομής των ΥΚΩ (για το ύψος των οποίων έχει αποφασίσει η ΡΑΕ) στις διάφορες κατηγορίες, όσο και για το ρυθμό πληρωμής (από τους καταναλωτές) των ΥΚΩ παρελθόντων ετών που δεν είχαν πληρωθεί.

Αύξηση κατά 25%;

Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής του κατανάλωσης, προκειμένου η ΔΕΗ να καλύψει τις ΥΚΩ.

Το κόστος αυτό πολύ σύντομα θα αυξηθεί κατά περίπου 25%για να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013, οι οποίες με απόφαση της ΡΑΕ προσδιορίστηκαν σε 842 εκατ. ευρώ και 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Προκειμένου ακριβώς να επιμερίσει στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών το πρόσθετο αυτό κόστος των περίπου 350 εκατ. ευρώ για τα δύο έτη,το υπουργείο θα καταθέσει ρύθμιση στη Βουλή.

Επιμερισμός σε 2 ή περισσότερα έτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα επιμερίζει την ανάκτηση του ποσού αυτού σε δύο ή και περισσότερα έτη. Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.

Σημειώνεται ότι ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν μέχρι και πέρυσι με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο υπήρξε απόφαση του ΣτΕ ότι αυτό ήταν παράνομο, με αποτέλεσμα να απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ.

Μόνο για Κρήτη 400 εκατ. ευρώ!

Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου και ντίζελ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με 415,6 εκατ. ευρώ το 2012 και με 388,6 εκατ. το 2013. Ωστόσο, το κόστος διασύνδεσης του νησιού υπολογίζεται, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, σε 1-1,5 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια σε 3-4 χρόνια, η επένδυση θα μπορούσε να έχει αποσβεστεί!

Σήμερα οι υπογραφές για τις Κυκλάδες

Αν τα νησιά είχαν διασυνδεθεί με ηλεκτρικό καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα, οι καταναλωτές δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για ΥΚΩ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς σε ειδική τελετή σήμερα πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, έργο που συζητείται για πάνω από 20 χρόνια, και που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ετήσιο κόστος για Μύκονο,Πάρο, Σύρο, ανέρχεται στα 64 εκατ.  ευρώ, όταν το κόστος διασύνδεσής τους υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχετικού έργου που έχει δημοπρατήσει ο ΑΔΜΗΕ από πέρυσι.

Σε 4 δηλαδή χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση.

Δεν είναι όμως μόνο η ηλεκτροδότηση των νησιών που ο καταναλωτής πληρώνει μέσω των ΥΚΩ.

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν για πρώτη φορά και υπηρεσία«τελευταίου καταφυγίου» στη ΔΕΗ ύψους 33,2 εκατ. ευρώ για την παροχή υπηρεσιώνστους πελάτες των Εnerga και Ηellas Power για το διάστημα που ήταν υποχρεωμένηαπό τον νόμο να τους παρέχει ρεύμα μέχρι να επιλέξουν τον νέο προμηθευτή τους.

Οι καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ πληρώνουν επίσης την επιδότησηρεύματος για τους πολυτέκνους, η οποία έφτασε στα 11,5 εκατ. ευρώ το 2012 καιστα 11 εκατ. ευρώ το 2013, όπως και το κόστος του Κοινωνικού ΟικιακούΤιμολογίου (ΚΟΤ) που από τα 15 εκατ. ευρώ το 2012 εκτοξεύθηκε στα 33,6 εκατ.ευρώ το 2013.

[ΠΗΓΗ:http://www.energypress.gr/]